Photko vstopa na trg EU

Podjetje E-RASTA je z vključitvijo v Evropsko podjetniško podporno mrežo Enterprise Europe Network (https://een.ec.europa.eu/) izvedlo nov korak k internacionalizaciji ponudbe prvih slovenskih storitev v oblaku za oddaljeno biometrično verifikacijo Verified by Photko. Vključitev v mrežo je izvedel Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem.


PTUJ, KOPER, 2. marec 2022 – Ves svet, vključno z Evropsko unijo, je pred velikim izzivom, kako ob naraščajočem številu digitalnih storitev zagotoviti varnost in zaupanje. Podjetje E-RASTA je z vključitvijo v  Enterprise Europe Network okrepilo evropsko konkurenco storitev za biometrično verifikacijo, ki se uporablja ob vse večjem uvajanju pristopa »poznaj svojo stranko« (KYC – Know Your Customer), tako pri poslovanju s potrošniki kot pri med organizacijskem poslovanju. Vpis v mrežo so zaradi inovativnosti in tehnološke narave produkta Verified by Photko prevzeli v Centru za razvoj in prenos znanja, ki deluje v okviru Fakultete za management Univerze na Primorskem.


»Storitev biometrične verifikacije v oblaku je že od samega začetka namenjena mednarodnemu trgu. Pričakujemo, da bomo z vzvodi, ki jih nudi Evropska podjetniška podporna mreža, pospešili vstop na trg EU. Seveda sem ponosen, da so v Centru za razvoj in prenos znanja prepoznali potenciale našega produkta Verified by Photko in se zavzeli za njegovo promocijo znotraj mreže,« je povedal Rado Stropnik, direktor in soustanovitelj podjetja E-RASTA, d. o. o.


Evropska podjetniška mreža povezuje več kot 600 pisarn v Evropski uniji, pri čemer platforma zaposluje več kot 4.000 ljudi. Promocijo preko Evropske podjetniške mreže je izkoristilo že veliko slovenskih majhnih in srednjih podjetij. Samo v Univerzi na Primorskem so od leta 2008 pri tem svetovali skoraj 400 podjetjem. 


Kot je povedal Leon Pavlič, svetovalec za mednarodno poslovno svetovanje v EEN, je njihova vloga zaupanja vredno posredovanje med podjetji. Med njihovimi dolžnostmi pa je tudi korektna izvedba oglasa in akcijskega načrta dela s posameznim podjetjem. 

»Imamo možnost, da naše svetovalce po Evropi dodatno opozorimo na določeno podjetje. V primeru podjetja E-RASTA bomo, zaradi inovativnosti njihovega produkta, ciljali svetovalce na izbranih trgih, jim neposredno poslali ponudbo in zaprosili, da jo posredujejo naprej do podjetij oziroma sektorjev, s katerimi so dobro povezani. Tako se namreč hitreje pride do interesa po sodelovanju,« je razložil Pavlič. 


V podjetju E-RASTA se na mednarodno trženje pripravljajo tudi s pridobivanjem certifikatov. Tako so že začeli s postopkom pridobivanja certifikata ISO 27001, s katerim bodo svojim naročnikom izkazovali upravljanje z informacijskimi tveganji po najvišjih svetovnih standardih.

O podjetju E-RASTA

E-RASTA je zagonsko podjetje, ki sta ga ustanovila ptujska fotografa Helena Murko in Rado Stropnik. Podjetje razvija storitve programske opreme na osnovi biometrične fotografije za uporabo pri izdelavi biometričnih potovalnih in drugih uradnih dokumentov, za registracijo v digitalne storitve ter za sisteme ničelnega zaupanja. Podjetje je lastnik blagovnih znamk Photko in Verified by Photko.  

Zadnji viri